Les Temporades gastronòmiques

Temporada gastronòmica de la Matança i la Quaresma
tres setmanes abans de Carnaval i tres després

Amb l'arribada del fred les feines a l'hort i al camp s'aturen. A les cases, però, s'inicia un nou cicle: cal aprofitar les baixes temperatures per renovar el rebost. De primer, es consumeixen els productes que encara resten de la darrera Matança, surten els pernils, llangonisses i fuets que hem reservat fins al final. Aquesta festa de la carn, el Carnestoltes, culmina amb la Matança del porc. La Matança és una festa que dura tot un dia i en la que es consumeixen les parts del porc que no es podran conservar. També suposa un canvi en l'alimentació, perquè els productes acabats d'elaborar necessiten temps per arribar a ser mengívols.

En el calendari cristià la Quaresma és temps de penitència. Gastronòmicament suposa la introducció d'aliments alternatiu, sovint també ben conservats, com són les salaons. Llegums i verdures d'hivern acaben de composar la dieta s'aquesta època de l'any.


Temporada gastronòmica del Poltre
dues setmanes a mitjans de maig
Una de les tradicions més arrelades a la Vall de Camprodon ha estat i és la transhumància lligada a la cria de cavalls i mules. Un exponent de la gran repercussió n'és la Tria de Mulats d'Espinavell, que té lloc cada 13 d'octubre quan s'agrupen les eugues que pasturen a alta muntnya i es baixen al poble per fer-ne la tria, és a dir, separar-ne els pollins i introduir-los en les línies de comercialització.

Les Cuines de la Vall de Camprodon, coneixent les qualitats nutritives i el sabor de la carn de poltre i apostant pel manteniment d'un sector tradicional i, alhora, estratègic, hem decidit abordar aquest producte tot portant-lo a les nostres taules per fer-ne difusió i pedagogia. Aquesta decisió no hauria estat possible sense la participació decidida de l'Associació de Criadors d'Eugues de Muntanya del Ripollès.



Temporada gastronòmica de la Trumfa
dues setmanes últimes de setembre

La trumfa o patata, és un cultiu d'estiu que dóna els seus fruits en finalitzar l'agost i durant el mes de setembre. És llavors el millor moment per degustar la patata i l'ocasió per cuinar-la en totes les seves varietats.

A la Vall de Camprodon on el clima és idoni tant per la producció com per la conservació d'aquest tubercle i on d'antic s'hi ha cultivat amb magnífics fruit, els restaurants esmercem esforços i enginy per oferir les propostes gastronòmiques més diverses, ja sigui provenint de la cuina més tradicional com endinsant-nos en la cuina creativa d'autor.

Aquesta temporada compta amb la col·laboració de la Cooperativa Ramadera de Molló i és un dels exponents de la voluntat de l'entitat per donar sortida als productes locals i potenciar els petits productors.